CLIVIA NOBILI


Nederlandse vertaling

Clivia-Nobili_Cartel-01_80x82cm V2

In 2009 vestigt de ontwerpster Clivia Nobili zich in Lille. In haar studio annex boetiek verkent ze met haar collecties de wereld van de werkende mens. 

“Kledij is niet alleen metgezel van ons lichaam en van ons dagelijks leven, maar ook een onvermijdelijke getuige van het grotere menselijk avontuur”, aldus Nobili. De vestimentaire codes van de populaire cultuur van de 20e eeuw staan gegrift in het collectief geheugen en zijn bepalend voor Nobili’s stijl. Haar lijn Authentique bevat iconische stukken beroepskleding: de arbeidersjas, de schildersblouse, de werkbroek… allemaal in de haar typerende “Clivia Nobili”-blauwe kleur.

BLEU A TISSER

Enige tijd terug, aan het einde van de lockdown. De ontwerpster vraagt zich af waarom haar productieketen zich zo ver buiten de landsgrenzen bevindt. 

Tijdens een residentie in het ecomuseum van de Avesnois maakt ze kennis met een zekere Leprêtre, een wever. En in die periode komt er een projectoproep van het Franse Ministerie voor Cultuur, genaamd  “Mondes nouveaux”. Een idee groeit: waarom laten we de weefcultuur in Noord-Frankrijk niet heropleven met deze toch wel bijzondere blauwe kleur ?

Met een subsidie evolueert het prille idee naar een project, dan naar een film en tenslotte naar de gewoven stof die vorm zal geven aan de collectie Authentique, 100% lokale productie. 

Al dit werk, gematerialiseerd door de installatie Bleu à Tisser, wordt gepresenteerd in de majestueuze kapel van de Hospice Comtesse, baken van de regionale geschiedenis. In maart 2023 verhuist de tentoonstelling naar het ecomuseum van de Avesnois.

Clivia-Nobili_Cartel-02_109x139cm

De tentoonstelling is opgedeeld in drie fasen: deconstructie,wederopbouw, en tenslotte de geboorte van “het nieuwe blauw”. Hoewel deze drie stappen duidelijk met elkaar verbonden zijn, kunnen ze in beide richtingen worden benaderd, net zoals men zou kiezen om terug te gaan naar de draad of direct naar de kant-en-klare stof te gaan.

STAP 1 DECONSTRUCTIE 

Het begint allemaal met de draad. 

De stof leeft, en we zoeken de ziel ervan. Terwijl we de stof ontrafelen, ontrafelen we ook de opzet van de werkkleding.

Wat leren we hiervan, technisch en sociaal?

Door de structuur te bestuderen, bevrijden we onszelf. 

STAP 2 RECONSTRUCTIE / HET WEVEN VAN EEN BAND

We moeten deconstrueren om beter te reconstrueren.

Wat willen we benadrukken? De waarden, de knowhow, de liefde voor de stof. We weven de stof terug aan elkaar, en we weven banden: banden tussen de kennis van de kunstenaar en die van de ambachtslui. Het weven aan talent maakt het fysiek weven van stof mogelijk.

STAP 3 DE GEBOORTE VAN HET NIEUWE BLAUW EN DE PRODUCTIE VAN DE COLLECTIE AUTHENTIQUE COLLECTOR

De stof die uit de machine wordt gehaald transformeren we tot een symbolische collectie.

De scenografie is een knipoog naar de vroegere salle des pendus, de ruimte waar mijnwerkers hun overall aan haken hingen om te drogen. 

De patronen en iconische stukken uit de collectie omringen het scherm, waardoor een intieme ruimte ontstaat, zodat de bezoeker zich dichter bij de stof voelt.

De filosoof Jacques Derrida zei het al: In “deconstructie” zitten de woorden destructie en constructie verweven met elkaar. Het lijkt onmogelijk, en toch, wanneer we een stuk stof knippen om een ​​ander te maken, bereiken we zowel de vernietiging van het oude stuk als de geboorte van het nieuwe.

En de cirkel is rond, het “nieuwe blauw” is geweven.

Clivia-Nobili_Cartel-Fil_8x4cm V2

Knip een draad en neem hem mee

Deze blauwe draad vertegenwoordigt de band tussen artiest en ambachtsman en -vrouw.

Clivia-Nobili_Cartel-Video_12x7cm V2

Bleu à Tisser, 2022

Video, 7’13

Realisatie : Alexandre Humbert

Stem: Clivia Nobili

Montage : Lou Hacquet-Delepine

Muziek: Arnaud Pujol 

Clivia-Nobili_Cartel-Phrases V2

ONTWERPEN VAN DE JUISTE WERKKLEDING 

Clivia Nobili : ”Door dit werk ontmoet ik degene die ik de bewoner van het kledingstuk noem”. 

mei 1968 in Parijs © Roger-Viollet

@ studio.b.helle

@benoit millot

@iris Millot

25 september 2022

40 bis rue Saint-André ; Rijsel, Frankrijk